Keepin' it cool

woensdag, september 13, 2006

Borussia Strakkook: Part II

De onheilsberichten over een buikjeskwekende Peter bereiken me van verschillende fronten.
Een Peter met buik is als een Peter met pint: grappig tot het via de neus weer naar buiten komt.
Tijd om af te kicken van Bicky-burgers, mezzomix en kebabmenu's dus!

Vandaag staat Stoofvlees op Joeriaanse wijze op het menu.

Moeilijkheidsgraad:
3 sterren (gevaar voor aankoekende potten en pannen)

Bereidingstijd:
20 minuten werk
2 tot 4 uur prutteltijd

Ingrediƫnten (voor 5 strakke zakken):

  • 800 tot 1000 gram rundsstoofvlees
  • 1 grote ui
  • enkele laurierblaadjes
  • 6 flesjes bruin bier
  • bakboter
  • zout en peper
  • suiker
  • 1 witte boterham
  • Dijon-mosterd

Bereiding:
  • Zet een grote pan op het vuur.
  • Kruid het stoofvlees met wat zout en peper.
  • Snij, terwijl de pan warm wordt, de ui grof.
  • Smijt de stukjes vlees in de pan en zorg dat elk stukje de bodem raakt.
  • Bak desnoods in twee shiften.
  • Het is belangrijk dat het vlees dichtschroeit om de smaak en sappen te behouden.
  • Pak een grote pot.
  • Gooi het vlees, dat aan alle zijden mooi dichtgebakken is, in de pot.
  • Zet het vuur onder de pan lager en gooi er de grofgesneden ui in.
  • Strooi er een beetje suiker over, om de ui te karameliseren.
  • Als de ui glazig is, bij het vlees voegen.
  • Giet wat van het bier in de pan en week het aanbaksel los.
  • Giet de inhoud van de pan bij in de kookpot.
  • Zet de kookpot op een vuurtje net tussen laag en midden.
  • Giet de rest van het flesje bier in de kookpot.
  • Voeg de laurierblaadjes toe.
  • Laat de alcohol rustig verdampen.
  • Als de alcohol verdwenen is (even boven de pot hangen en als je niet meteen omhoog schiet van de geur, is het in orde), deksel op de pot.
  • Zet op een erg laag vuurtje.
  • Laat een uurtje pruttelen.
  • Af en toe eens roeren, om aankoeken tegen te gaan.
  • Snijd de korstjes van de boterham.
  • Besmeer de boterham met mosterd, veel is lekkerder!
  • Leg de boterham in de kookpot met de mosterd naar boven.
  • Deksel op de pot.
  • Laten pruttelen voor een uurtje tot een uur en anderhalf.
  • Af en toe eens checken op aankoeksels.
  • Als de inhoud wat droog lijkt te zijn mag wat water toegevoegd worden.
  • Als de boterham weggeprutteld is en in brokjes verspreid lijkt, roeren.
  • Laat even doorkoken, om de saus te laten binden (hiervoor zorgen boterham en mosterd)
  • NU proeven.
  • Indien nodig bijkruiden, niet eerder!

Serveren met frietjes (echte, niet van de Come Again, want die zijn yuk en plat), een flinke kwak mayonaise, wat groensels en het bruine biertje.

Eventuele restjes laten staan. Tegen de ochtend zullen deze op mysterieuze doch ingenieuze wijze verdwenen zijn...

Smakelijk!
Honger!

2 Comments:

  • Oh ja, de bakboter dient natuurlijk om het vlees in te bakken.
    Vlees toevoegen als de boter "schuimt" en neigt naar "hazelnootbruine" kleur ;-)

    By Blogger Joeri, at 12:06 a.m.  

  • Help Joeri, ik ben deze week gevoederd geweest met lasagne, mc do en gisteren kebab...

    By Anonymous Anoniem, at 8:05 a.m.  

Een reactie posten

<< Home