Keepin' it cool

dinsdag, oktober 03, 2006

Borussia Strakkook: Part III

Omdat de makkelijkheidsgraad van het vorige recept te laag was, of de tamheidsgraad van de receptenbereiders te hoog, deze week een makkie van formaat.
Een gouwe ouwe: Ballekes in tomatensaus!

Moeilijkheidsgraad:
2 sterren (ne kleine kan het)

Bereidingstijd:
30 - 45 minuten

Ingrediƫnten (voor 4-5 strakzakkers):

  • 1 kilogram gehakt (gemengd smaakt het lekkerst)
  • 1 grote ui
  • 2-3 brikjes passata (dat rode tomatensap)
  • enkele laurierblaadjes (ik heb er hier nog wel enkele liggen...)
  • paneermeel
  • 1-2 ei(eren)
  • peper
  • zout
  • melk
  • boter

Bereiding:
  • Doe het gehakt in een grote kom.
  • Smijt er het ei (zonder schaal) in.
  • Een handvol paneermeel overstrooien.
  • Het vettige onderdeel:mengen tot je een mooie massa bekomt die kleverig is.
  • Zet een kookpot met water op het vuur.
  • Rol de balletjes en als het water kookt, gooi ze in het water.
  • Haal de balletjes eruit als ze komen bovendrijven.
  • Zet een pan op een middelmatig vuur.
  • Bak de balletjes lichtbruin.
  • Het koken en daarna bakken is om te vermijden dat het "druuuge ballekes" worden.
  • Neem de kookpot waarin je de balletjes hebt gekookt.
  • Giet er het water uit.
  • Snij de ui in kleine stukjes.
  • Fruit de ui met wat boter aan tot hij glazig is.
  • Open de brikjes passata en giet ze bij de ui.
  • Voeg 2-3 laurierblaadjes toe.
  • Smijt de balletjes bij het rode sausje.
  • Laat even doorkoken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Proeven!
  • Smaakt de saus wat zurig? Voeg dan een beetje melk toe. (dan krijg je ook een rozigere kleur in plaats van helrood).
  • Weer eens laten koken.
  • Proeven!
  • Indien nodig bijkruiden.
Als er teveel ballekes zijn voor de grootte van de pot of de hoeveelheid saus:geen ramp. In de frigo ermee en de volgende dag zullen ook die verdwenen zijn!

Klaar!

Ikzelf opteer voor de versie met de versgemaakte aardappelpuree. Dan kan je namelijk een fort bouwen! Dolle pret!

Ingrediƫnten:
  • aardappels zoveel je wil (kleine eters, grote eters)
  • 1 ei
  • melk
  • zout
  • nootmuskaatnoot

Bereiding:
  • Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes.
  • Zet een pot water op het vuur.
  • Gooi de aardappelen erin en laat ze koken.
  • Als je er kan doorprikken met een vork zijn ze gaar.
  • Giet het water van de patatten af (copyright Phille).
  • Plet de patatjes met mijn retrostoemper.
  • Voeg het ei toe.
  • Beetje melk ook.
  • Wat zout en nootmuskaatnootmuskaat. (als Ilja mee-eet:stiekem doen, hij merkt het verschil niet!)
  • Mengen!
  • Proeven!
  • Bijkruiden indien nodig.

Klaar!

Tover de borden op tafel. Schep royale porties puree met daarover de ballekes uit. Zorg dat je overbuur volhangt met tomatensaus!

Hmmm...Van mondje naar kontje!

1 Comments:

  • hopla!

    consider this one done.
    was nie slecht ook nie, al zeg k t zelf...

    Give us more!

    ps: enjoying my authentic paki sunglasses, tsjorrie? :-)

    By Anonymous Anoniem, at 12:21 p.m.  

Een reactie posten

<< Home